Έσοδα από YouTube: Πώς Φορολογούνται; (Οδηγός 2023)

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έσοδα από YouTube: Πώς Φορολογούνται; (Οδηγός 2023)

Wind-up team
Δημοσιεύθηκε από Nikost σε The channel comments · Σάββατο 28 Ιαν 2023
Εάν είσαι ήδη επαγγελματίας YouTuber ή επιθυμείς να γίνεις, τότε η φορολογία εσόδων από YouTube είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σε απασχολήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα!
Για αυτό και στο σημερινό οδηγό εσόδων από YouTube θα δούμε:

  • Πώς μπορείς να βγάλεις έσοδα από το YouTube,
  • Πώς φορολογούνται τα έσοδα από το Youtube και
  • Πώς να δηλώσεις τα έσοδα σου από αυτό

Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν έχεις ξεκινήσει ακόμη τη δραστηριότητά σου στο κανάλι αυτό, ας ξεκινήσουμε με το πώς μπορείς να βγάλεις έσοδα από το YouTube.
Πώς Μπορείς να Βγάλεις Έσοδα από το YouTube;
Η κύρια πηγή εσόδων μέσω YouTube είναι ομολογουμένως οι διαφημίσεις.
Καταρχάς, για τη λήψη εσόδων από διαφημίσεις θα χρειαστεί να δημιουργήσεις λογαριασμό YouTube και να ενεργοποιήσεις το YouTube Partner Program (YPP).
Η ενεργοποίηση του YPP απαιτεί την πλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων καταλληλότητας, χωρίς τις οποίες η πρόσβαση στο YPP είναι αδύνατη. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:
  1. Να συμμορφώνεσαι με όλες τις πολιτικές δημιουργίας εσόδων καναλιού YouTube,
  2. Να διαμένεις σε μια χώρα/περιοχή όπου το YPP είναι διαθέσιμο
  3. Να μην έχεις ενεργές προειδοποιήσεις παράβασης των Οδηγιών κοινότητας στο κανάλι σου,
  4. Να έχεις περισσότερες από 4.000 έγκυρες ώρες παρακολούθησης δημόσιων βίντεο τους τελευταίους 12 μήνες,
  5. Να έχεις περισσότερους από 1.000 εγγεγραμμένους χρήστες και
  6. Να διαθέτεις έναν συνδεδεμένο λογαριασμό AdSense.
Ο λογαριασμός AdSense σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις το κανάλι σου ως διαφημιστικό χώρο, ώστε να λαμβάνεις έσοδα από την προβολή διαφημίσεων.
Ωστόσο, η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας δε σημαίνει ότι βγάζεις αυτομάτως κέρδος από την πρώτη διαφήμιση!
Κέρδος λαμβάνεις μόνο μετά από τις πρώτες 1.000 προβολές διαφημίσεων, το οποίο υπολογίζεται ως εξής.
Το YouTube ακολουθεί πολιτική κοστολόγησης ανά 1.000 προβολές (cost per mille ή CPM), το οποίο ανέρχεται σε διαφορετικό ποσό αναλόγως της χώρας/περιοχής προβολής των διαφημίσεων αυτών.
Ειδικά για την Ελλάδα το 2022, το CMP ανέρχεται στο ποσό των $6.23, το οποίο μετατρέπεται σε € αναλόγως των ισοτιμιών κάθε φορά. Από το ποσό αυτό λαμβάνεις το 55%, ενώ το 45% παρακρατείται από το YouTube.
H είσπραξη των εσόδων από το YouTube γίνεται μέσω του AdSense λογαριασμού σου και μετά τη συγκέντρωση 70€ στο λογαριασμό σου, εφόσον τα έσοδα αποδίδονται σε ευρώ.
Έχοντας, λοιπόν, κατανοήσει τα παραπάνω, ας προχωρήσουμε στο πιο περίπλοκο κομμάτι του πώς φορολογούνται τα έσοδα από YouTube.
Πώς Φορολογούνται τα Έσοδα από YouTube
Η φορολόγηση των εσόδων από YouTube διαφοροποιείται αναλόγως της έκτασης της δραστηριότητας στην πλατφόρμα ως εξής.
Ως περιστασιακή απασχόληση
Εάν η δραστηριότητα σου στο YouTube δεν είναι τόσο συχνή ώστε να λαμβάνεις μεγάλο κέρδος, η φορολογική της μεταχείριση της είναι εκείνη της περιστασιακής ή ευκαιριακής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, υπό τις προϋποθέσεις ότι το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000€, το τεκμαρτό δεν ξεπερνά τα 9.500€ και ότι δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα, η δραστηριότητα σου στο YouTube ακολουθεί τη φορολογία εισοδήματος από μισθωτή εργασία και, για τα έως άνω ποσά, φορολογείται με συντελεστή 9%.
Παράλληλα, εφαρμόζεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 777€ ή και παραπάνω, αναλόγως των εξαρτημένων μελών.
Ως επιχειρηματική δραστηριότητα
Η φορολογία δραστηριότητας στο YouTube ως επιχειρηματικής δραστηριότητας  εφαρμόζεται σε δύο περιπτώσεις:
α. Όταν το πραγματικό σου εισόδημα από το YouTube ξεπερνά τα 6.000€, οπότε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα βάσει των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και χωρίς μείωση φόρου, και
β. Όταν έχεις κάνει έναρξη επιχείρησης, οπότε φαίνεται εκείνη ως λήπτης των εσόδων από το YouTube και φορολογείται αναλόγως της μορφής της.Οι πιο ευέλικτες μορφές επιχειρήσεων για μεμονωμένα άτομα που δραστηριοποιούνται ως YouTubers είναι εκείνες της ατομικής επιχείρησης και της ΙΚΕ.
Η κάθε μορφή ακολουθεί διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές επιχειρηματικής δραστηριότητας και, άρα, προσαρμόζεται σε διαφορετικές ανάγκες αναλόγως των κερδών από το YouTube.
Η ατομική επιχείρηση αποτελεί την πιο διαδεδομένη επιλογή για freelancers και ακολουθεί τους κυμαινόμενους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, όπως φαίνονται παρακάτω.
Αντιθέτως, η δραστηριότητα της ΙΚΕ φορολογείται με σταθερό συντελεστή 22%.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η επιχείρηση έχει κέρδη άνω των 10.000€, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να καταβάλει το φόρο αυτό.
Έχοντας αναφερθεί στη φορολογία της δραστηριότητας μέσω YouTube, ας δούμε συνοπτικά και πώς μπορείς να δηλώσεις τα έσοδά σου από YouTube.
Πώς να Δηλώσεις Έσοδα από YouTube
Η δήλωση εσόδων από YouTube διαφοροποιείται αναλόγως του εάν έχει γίνει έναρξη επιχείρησης ή όχι.
Σε περίπτωση που δεν έχεις κάνει έναρξη επιχείρησης ως YouTuber, η δήλωση των εσόδων σου γίνεται μέσω του εντύπου φορολογικής δήλωσης Ε1, όπου περιλαμβάνεται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται όπως είδαμε παραπάνω.
Αντιθέτως, σε περίπτωση που έχεις κάνει έναρξη επιχείρησης, οφείλεις να περιλάβεις τα έσοδα από το YouTube στις οικονομικές καταστάσεις του Ε3.
Συνοψίζοντας
Και στις δύο περιπτώσεις, η διαχείριση και δήλωση εσόδων από YouTube απαιτεί την κατάλληλη προσοχή σου προκειμένου να εντοπίσεις τις λύσεις που σε συμφέρουν φορολογικά.
Για το λόγο αυτό, ο Παρασκευάς Φορολογάς προσφέρει ειδική συμβουλευτική υποστήριξη καθ’ όλη την πορεία της δήλωσης και υπηρεσίες υποβολής δηλώσεων για την πληρέστερη διευκόλυνσή σου.
Εάν, λοιπόν, επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά, ενημερώσου για τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να ενημερωθείς για λύσεις που σε ωφελούν και να πραγματοποιήσεις τις δηλώσεις σου εύκολα και γρήγορα!



comments powered by Disqus
©copyright design and developer 2007-2024 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο